Dersimiz: Trabzon Ekmeği

Avrasya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencileri Arsin Gölcük Ekmek fırınını ziyaret ederek Meşhur Trabzon ekmeğinin yapılışını yerinde öğrendiler.

Avrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur,  “Sağlıklı Beslenme İlkeleri “ dersi kapsamında Trabzon ekmeği üreten işletmeye teknik gezi düzenledi. Trabzon ekmeğinin ekşi hamur kullanılarak üretildiğini ve bu nedenle daha geç bayatladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, bu bilgiden yola çıkarak öğrencilerinin uygulamalı olarak ekmek yapım aşamalarını görmeleri açısından gezinin çok faydalı olduğunu söyledi. Ekmeğin Türk damak tadının ve sofralarının vazgeçilmez bir yiyeceği olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur şöyle devam etti,

“Trabzon ekmeğinin diğer ekmeklerden en büyük farkı en az 8 saat dinlendirilerek yapılan ekşi hamurun, normal hamur formülasyonuna ilavesiyle yapılmasıdır. Ekşi hamur kullanılarak yapılan ekmeğin en büyük avantajı geç bayatlaması yani raf ömrünün yüksek olmasıdır. Buna ilaveten, ekşi hamur uygulaması aynı zamanda ekmek hacmini artırma, raf ömrünü uzatma, ekmek içini beyazlatma gibi etkileri olan ekmek katkı maddelerinin kullanımını da sınırlamaktadır. Yapılan bu geziyle birlikte Avrasya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencileri, günde en fazla tükettikleri gıda olan ekmeği, yoğurma, dinlendirme, pişirme ve satış aşamalarından oluşan projesiyle birlikte sağlıklı, hijyenik ve katkısız bir şekilde üreten işletmede, pratik olarak görme imkanı bulmuşlardır.